43ο Γενικό Λύκειο Αθήνας

Σχολικό Ημερολόγιο

Μάιος 2018
Δ Τρ Τε Πε Πα Σ Κ
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
 
Athens °C
  25.05.2018 Ferienhaus Ostsee

Αρχειοθήκη

 • Ιούνιος 2017
 • Απρίλιος 2016
  • Πάσχα Διαχειριστής 14 Απριλίου

   Πάσχα ονομάζεται η μεγάλη γιορτή του Ιουδαϊσμού και του Χριστιανισμού. Στον Ιουδαϊσμό καθιερώθηκε ως ανάμνηση της Εξόδου, που...

 • Μάρτιος 2016
  • Έθιμα Μαρτίου Διαχειριστής 31 Μαρτίου

    «Ο Μάρτης» Από τη 1η εως τις 31 του Μάρτη, συνηθίζεται να φοριέται στον καρπό του χεριού ένα βραχιόλι...

  • Έφηβοι και σεξ Διαχειριστής 10 Μαρτίου

   Η εφηβεία είναι μια ηλικιακή περίοδος που μπορεί να αρχίσει από τα 10 και διαρκεί έως και τα 19...

  • Εφηβεία και έρωτας Διαχειριστής 10 Μαρτίου

   Ο έρωτας είναι μια υπέροχη εμπειρία, η οποία βιώνεται διαφορετικά από τον καθένα μας. Κάποιοι...

  • Άγιος Βαλεντίνος Διαχειριστής 10 Μαρτίου

     Κάθε χρόνο ζευγάρια από όλο τον κόσμο περιμένουν τη 14η Φεβρουαρίου, για να γιορτάσουν μαζί με τον αγαπημένο ή την αγαπημένη...

 • Φεβρουάριος 2016
  • Ποιήματα του μαθητή Παναγιώτη Περδικλώνη Διαχειριστής 11 Φεβρουαρίου

   ΠΟΙΗΣΗ   '' Το σκοτεινό δωμάτιο'' Καμιά φορά το Σκότος μας Τυλίγει... Ευχή να κάνεις να το διώξεις.....

  • Εξαρτήσεις Διαχειριστής 11 Φεβρουαρίου

   ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ   Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί αύξηση του αριθμού των καπνιστών και ιδιαίτερα των ανήλικων καπνιστών. Αξιοσημεώτο είναι το γεγονός...

Αρθρογραφούν...

Δημοσιεύσεις Μαθητών

Σε αυτή τη σελίδα μπορείτε να πλοηγηθείτε στα άρθρα που έχουν αναρτήσει μαθητές μας.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β3

Πάσχα ονομάζεται η μεγάλη γιορτή του Ιουδαϊσμού και του Χριστιανισμού. Στον Ιουδαϊσμό καθιερώθηκε ως ανάμνηση της Εξόδου, που ελευθέρωσε τους Εβραίους από την αιγυπτιακή δουλεία. Μεταγενέστερα, υιοθετήθηκε ως εορτασμός από τους Χριστιανούς αναφορικά με τον θυσιαστικό θάνατο και την ανάσταση του Ιησού Χριστού.  

Το Χριστιανικό Πάσχα είναι η σπουδαιότερη γιορτή του χριστιανικού εκκλησιαστικού έτους. Γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία στης 21ης Μαρτίου.

Τα λαϊκά έθιμα κατά το σύγχρονο εορτασμό της Ανάστασης στην Ελλάδα, περιλαμβάνουν δείπνο με κύριο φαγητό τη μαγειρίτσα το βράδυ της Ανάστασης, το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών στο σπίτι ή έξω από την Εκκλησία, «το φιλί της αγάπης» την ώρα της Ανάστασης, το σούβλισμα του αρνιού κατά την Κυριακή του Πάσχα και άλλες εκδηλώσεις.

 «Ο Μάρτης»

Από τη 1η εως τις 31 του Μάρτη, συνηθίζεται να φοριέται στον καρπό του χεριού ένα βραχιόλι φτιαγμένο από άσπρη και κόκκινη κλωστή, ο Μάρτης ή Μαρτιά. Έχετε αναρωτηθεί γιατί;  Είναι ένα έθιμο που προέρχεται από το Βυζάντιο και έχει εξαπλωθεί σε όλες τις Βαλκανικές χώρες. Πιστεύεται ότι προήλθε από τα Ελευσίνια Μυστήρια που γίνονταν στην Αρχαία Ελλάδα.

Η χρησιμότητα του ήταν η προφύλαξη των μικρών παιδιών από τις ακτίνες του Μαρτιάτικου ήλιου.

Η εφηβεία είναι μια ηλικιακή περίοδος που μπορεί να αρχίσει από τα 10 και διαρκεί έως και τα 19 χρόνια. Χωρίζεται αναπτυξιακά σε 3 περιόδους: Στην πρώιμη εφηβεία (10-14), στη μέση εφηβεία (14-17) και στην όψιμη εφηβεία (πάνω από 17).

 Στην αρχή της εφηβείας, η σωματική ανάπτυξη (όσον αφορά κυρίως το μυοσκελετικό σύστημα, δηλαδή το ύψος, το βάρος κλπ.) είναι τόσο έντονη και θεαματική που συγκρίνεται σε ρυθμό μόνο με την πρώτη βρεφική ηλικία. Oι έφηβοι βλέπουν τις πρώτες αλλαγές στο σώμα τους: να μεγαλώνουν τα γεννητικά όργανα (στα αγόρια), το στήθος στα κορίτσια, να αυξάνεται η τριχοφυΐα, να βαραίνει η φωνή... Φυσικά, ένας πολύ μεγάλος σταθμός για την αρχή της εφηβείας στα κορίτσια είναι η περίοδος, που έρχεται κατά μέσο όρο στα 12,5 χρόνια. Παράλληλα, δημιουργούνται απορίες: Κάθε έφηβος αναρωτιέται αν θα είναι όμορφος, αν θα γίνει ψηλός κλπ. Όσον αφορά το σεξουαλικό ενδιαφέρον, ο έφηβος ενδιαφέρεται -σε πλατωνικό επίπεδο- για το άλλο ή, πιο σπάνια, για το ίδιο φύλο. Ένας κίνδυνος σε αυτή την περίοδο είναι ο έφηβος να έχει αναπτυχθεί πολύ (πιθανώς και νωρίτερα από την αναμενόμενη ηλικία) και ωστόσο, να δυσκολεύεται να διαχειριστεί το σώμα του, τα συναισθήματα και τη σεξουαλικότητά του, γιατί ο ρυθμός με τον οποίο ωριμάζει ψυχοκοινωνικά δεν συμβαδίζει με τη σωματική του ανάπτυξη.

Ο έρωτας είναι μια υπέροχη εμπειρία, η οποία βιώνεται διαφορετικά από τον καθένα μας. Κάποιοι ερωτεύονται εύκολα και χωρίς επιφυλάξεις, κάποιοι άλλοι εμπιστεύονται δύσκολα και θέλουν το χρόνο τους για να ερωτευτούν. Αν και μερικές φορές δεν είναι τόσο δύσκολο να ερωτευτούμε, όσο να το αποδεχτούμε. Η Κατερίνα Κοτσιφάκου, Ψυχολόγος ? Ψυχοθεραπεύτρια, γράφει στο efiveia.gr για τον έρωτα στην περίοδο της εφηβείας: «Αρχικά η εφηβεία είναι μια περίοδος στη ζωή του παιδιού κατά την οποία συμβαίνουν διάφορες αλλαγές, με αποτέλεσμα ο ερωτευμένος έφηβος να ενθουσιάζεται και να παθιάζεται· έτσι του δημιουργείται η επιθυμία να περνά περισσότερο χρόνο με τη/το σύντροφό του/της. Γι' αυτό το λόγο οι γονείς πρέπει να είναι κοντά στον έφηβο και να τον ενημερώνουν όχι όμως με σκοπό να τον φοβίσουν.» Κάποιες φορές ο έρωτας ωστόσο κρύβει και μια απογοήτευση. Ο έφηβος βυθίζεται στη θλίψη του και οι γονείς πρέπει να είναι στο πλάι του για να τον ακούσουν, να τον στηρίξουν και να τον ενθαρρύνουν. Ο νέος μετά τη λήξη μιας σχέσης αποκτά μελαγχολική διάθεση, δεν βρίσκει κανένα ενδιαφέρον και αδιαφορεί για τα πάντα. Έχει μια εσωτερική αναστάτωση και κλείνεται στον εαυτό του. Από τη μεριά των γονιών τώρα υπάρχει, επίσης, μια σύγχυση·οι γονείς δεν ξέρουν πώς να ανταπεξέλθουν, αφού για τον έφηβο αλλά και για τους ίδιους είναι κάτι εντελώς καινούργιο και πρωτόγνωρο. Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να αφήσουν χώρο και χρόνο στο παιδί για να το ξεπεράσει από μόνο του και όταν νιώσει έτοιμο να τους μιλήσει γι? αυτό που του συμβαίνει.       

 

                                                                                                                                                            (Πηγή : Tlife.gr)
                                                                                                                                          Δανάη Κοκόση, Μαρινέλα Λικράμα(Β2)

                                                                                                                                                               

Το σχολείο μας προτείνει...

Αειφόρο σχολείο

Σύνδεση